Per què els conductors osonencs toquen la botzina a la Mare de Déu del Boncamí?

 

La Mare de Déu del Boncamí de Granollers de La Plana, al terme municipal de Gurb(Osona), a la carretera de Manlleu a Vic (B-522), rep diàriament milers de cops de clàxon de cotxe. I alguns conductors que hi passen no només en fan un. Sembla que és un costum més propi dels conductors manlleuencs, que no dels mateixos habitants de la zona i de la resta de la comarca d'Osona.

Però, quin és el motiu? Per què es toca el clàxon a la divinitat? D'on ve aquest costum? NacióDigital ha parlat amb el gestor cultural especialitzat en religiositat Joan Arimany. El manlleuenc explica que "és el costum d'encomanar-se a la protecció de la Mare de Déu del Boncamí".

Concretament, el criteri és un toc per cadascun dels ocupants que hi ha al vehicle i a vegades, fins i tot, pel mateix cotxe. Per alguns és només una salutació, per d'altres una mostra de devoció, i per alguns altres un prec per tal que tinguin un bon viatge. Sigui quina sigui la intenció, és molt freqüent escoltar tocs de clàxon en una de les carreteres més transitades de la comarca.

Sants al camí

Aquesta acció és una reminiscència del que es feia antigament. Arimany explica que la tradició es remet a èpoques més antigues, quan sortir de fora muralles del municipi era molt perillós: s'estava exposat a diverses malalties i nous riscos.


El pedró de la Mare de Déu del Boncamí, a tocar de la carretera B-522, a Granollers de la Plana. Foto: Adrià Costa


Llavors, els devots s'encomanaven a sants associats als camins o a les malalties, que ja estaven situats a les vies de sortida dels nuclis urbans, com Sant Antoni de Pàdua, Sant Jaume, Sant Roc i Sant Sebastià.

Si bé antigament, s'acostumava a demanar protecció quan se sortia de la ciutat, actualment, la majoria de manlleuencs tant toca la botzina d'anada com de tornada a la Mare de Déu del Boncamí. "És com qui es troba una capelleta al carrer i se senya", explica Arimany fent un símil amb aquesta tradició. Aquesta persona "s'encomana a la protecció d'una divinitat".

Construït al voltant del 1970

Tal com explica Joan Arimany al seu web , on es recullen aquesta i més curiositats, aquest pedró va ser construït al voltant de l'any 1970 per encàrrec del rector de la parròquia, Mossèn Joan Rovira, que va ocupar el càrrec de 1960 a 1981. En una capelleta amb teulada a dos vessants, i protegida per un vidre, hi ha una imatge de la Mare de Déu que el mateix mossèn Rovira va batejar com la Mare de Déu del Boncamí. Aquesta divinitat sol tenir algun, o més d'un, ram que guarneixen la capella i el pilar que la sustenta, aportats anònimament per algun devot o alguna devota.

Mes informació: http://www.naciodigital.cat/noticia/120439/conductors/osonencs/toquen/botzina/mare/boncami

 

 

PREMIS

Gener 2016. La parròquia està de enhorabona:

David Serrat, nou Membre de Mèrit del Patronat d'Estudis Osonencs

El geòleg David Serrat, exrector de la UVic i professor de la Universitat de Barcelona, serà nomenat aquest divendres nou Membre de Mèrit del Patronat d'Estudis Osonencs, en un acte que tindrà lloc al Temple Romà de Vic a les 8 del vespre. La distinció es concedeix a persones d'Osona que hagin destacat en els seus respectius àmbits (científics, artístics o socials). Serrat, fill de Sant Joan de les Abadesses, resideix des de fa anys a Gurb. En els mèrits per concedir-li la distinció, el Patronat d'Estudis Osonencs destaca la seva tasca científica, la gestió acadèmica i que tot això “no li hagi impedit implicar-se en projectes de recerca” relacionats amb l'entorn osonenc.

 

 

GRANOLLERS DE LA PLANA, FA UNS QUANTS ANYS....

Aportació del nostre veí Jesús Molist que va trobar aquestes fotos a internet.

 

El cementiri vell

 

   
     

 

Aquí us deixo l'enllaç per si voleu veure l'original.

http://veodigital.blogspot.com.es/2011/11/sant-esteve-de-granollers-de-la-plana.html